Home officeWoonkamer

Werkplek thuis maken

Door Corona moesten heel veel mensen thuiswerken. Echter ook in de periode na Corona zal deze trend blijven. De mensen hebben ervaren wat de voordelen zijn van thuiswerken en er zijn dan ook steeds meer mensen die ervoor kiezen om dit een of meerdere dagen per week te doen. Als jij dit ook doet, dan is het wel belangrijk om een goede werkplek in je huis te maken.

Werkplek in de logeerkamer

Vaak wordt er ook een werkplek gemaakt in de logeerkamer. Er moet niet alleen gewerkt kunnen worden, maar meestal moet er ook nog een extra logeerbed komen te staan. Probeer de indeling zo te maken dat de ene functie de nadere niet stoort.

Bedrijf aan huis

Omdat woningen een woonbestemming hebben, is er voor het vestigen van een bedrijf toestemming nodig. Informeer bij de gemeente. Soms wordt een bedrijf-aan-huis gedoogd.
Voorwaarden om rekening mee te houden:
– Het bedrijf een kantoorfunctie heeft.
– Er geen sprake is van regelmatig klantenverkeer.
– Slechts een klein deel van het huis voor bedrijfsactiveiten wordt gebruikt.
– Er geen overlast ontstaat.

Werkplek in de woonkamer

Als er geen plaats is voor een aparte werkkamer, dan is het wellicht te overwegen in de kamer een werkplek te maken. Misschien een speciaal meubel waarin een computer/printer past.? Als dit niet mogelijk is, overweeg dan ergens een afgesloten hoekje te maken. Dat kan soms door een wandje, kast, piano dwars op de wand te zetten. Denk wel aan goede verlichting, zonder hinderlijke reflectie in het computerscherm. Dit kan bijv. heel goed met een staande halogeenlamp.

Werkplek inrichten

Let nog even op het volgende:

  • De afstand tussen ogen en monitor moet ongeveer 70 cm zijn.
  • Zorg voor een goede bureaustoel. Bij de ideale zit vormen de boven- en onderbenen ongeveer een hoek van 90 graden.
  • Zorg voor goede schaduwloze verlichting i.v.m. reflectie in het beeldscherm.
  • Probeer te voorkomen dat je met je rug naar het raam zit. Door het daglicht zal de tekst op het beeldscherm vervagen.
  • Kies voor een niet te klein werkblad.
  • Vergeet niet dat allerlei apparatuur als monitor, computer, printer een elektrische aansluiting nodig hebben. Vergeet niet dat een computer vaak enig geruis veroorzaakt. Wellicht is het mogelijk de computerkast iets verder van de werkplek te plaatsen.
  • Denk aan voldoende opbergmogelijkheden.

 

Gerelateerde berichten

Back to top button