Badkamer

Tips voor het toilet inrichten

Veelal wordt het ‘kleinste kamertje’ in een huis tegenwoordig niet zozeer verwaarloosd, maar een perfecte oplossing is nog ver te zoeken. Een oude toiletruimte wordt met een verfje en een kleurige kalender tot een soort vrolijk vertrek opgekalefaterd. Zeg maar ‘pimpen’.

Enkele tips voor het toilet:
1. Overweeg de tegelvloer diagonaal te leggen.
2. Plaats rechthoekige tegels horizontaal, zodanig dat de horizontale en verticale voegen in elkaars verlengde lopen.
3. Zorg voor een niet te groot contrast tussen de kleur van de tegels en de voeg.
4. Overweeg een wandlampje i.p.v. plafondverlichting.
5. Denk aan een goede bril en toiletdeksel.
6. Werk draden en leidingen weg

Closetpotten

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen potten. De zogenaamde vlakspoeler en de diepspoeler. Over het algemeen wordt in ons land de vlakspoeler het meest toegepast. De fecaliën komen terecht op een soort schotel.

Dit is de reden, waarom dit type ook wel ‘schotelmodel’ wordt genoemd. Controle van de ‘prestatie’ is dan mogelijk, wat vooral bij kinderen en zieken van belang kan zijn. Het wegspoelen gebeurt niet altijd smetteloos en ook de geurontwikkeling is een nadeel. Bij de diepspoeler, ook wel trechtermodel genoemd, verdwijnen de fecaliën meteen uit het zicht en is geen controle mogelijk. Nadeel is het hinderlijk opspatten van het water. Natuurlijk is de geurontwikkeling minder.

Er wordt onderscheid gemaakt in drie types doorspoelinrichtingen. Als een ouderwets bekend systeem moet de hooghangende stortbak worden genoemd. Via een drukknop of een koordje kan het doorspoelen op gang worden gebracht; soms door het verticaal schuiven van de valpijp. Het voordeel van een hooghangende stortbak is de ruimtewinst. De pot kan nu nagenoeg tegen de achterwand worden geplaatst.

Het meest toegepast wordt tegenwoordig (althans in de gesubsidieerde woningbouw) het laaghangende reservoir. Net zoals het hooghangende model wordt ook deze stortbak aan de muur bevestigd.
Als laatste type moet het duoblok worden genoemd. Reservoir en pot vormen één geheel. Een duoblok is mooier door het min of meer gestroomlijnde model. De prijs is ook hoger, hoewel dat bij gebruik over een groot aantal jaren natuurlijk niet veel uitmaakt.

Bijzondere types

Wel duurder, maar handig en mooi, is het zogenaamde ‘vrijhangende’ closetpotsysteem. Het voordeel is ruimtewinst, bovendien is het schoonmaken een stuk eenvoudiger geworden. Niet alleen van de pot, maar ook van de vloer, omdat de pot de vloer nergens raakt.

Er is ook een duoblok in de handel met een afvoer, die op de gewone afvoer kan worden gemonteerd. De doorsnede van de afvoerpijp is dan niet groter dan 2,5 cm. Deze installatie is uitgerust met een soort maler en mixer. De handelsnaam is ‘sanibroyeur’.

Dit systeem is vooral daar handig, waar een nieuwe badkamer wordt gemaakt en het technisch niet mogelijk is om te lozen op de riolering. Vergeet ook niet een goede bril te kiezen. Wat is een goede bril? Het zitcomfort zal groter zijn, het schoonmaakgemak mag ook niet worden verwaarloosd. Let vooral op het scharniersysteem. Ook hier mag het schoonmaken geen problemen geven. Besteed er zorg aan. Let tevens op het toiletdeksel. Vooral in een badkamer is het handig, als men hierop kan zitten (kinderen aankleden).

Back to top button