KlussenWoonkamer

Open haard plaatsen? Lees hier tips

Als je kiest voor een modern ogende open haard, met een spatplateau (je weet wel een soort balkonnetje waaronder je hout kunt opslaan) let dan op de hoogte van het plateau. In een showroom sta je bij een open haard maar in een woonkamer zit je erbij. Het perspectief wordt dan van stahoogte naar zithoogte verplaatst. Bij een te hoog geplaatst plateau loop je de kans dat de kamer hierdoor kleiner lijkt.

Advies: plaats een plateau niet te hoog, dit gaat dan ten koste van de opbergruimte van het hout, maar het oogt veel ruimtelijker.

Advies: neem voor het plaatsen van een rookkanaal en/of open haard altijd een vakman!

Let op de flatscreen en het uitzicht

Te vaak wordt de plaats van belangrijke toegevoegde woon- of leefelementen bepaald door het toeval. Dit betekent, dat er bij het inrichten van een huis allerlei problemen kunnen ontstaan. De belangrijkste voorzieningen zijn:

  • De juiste plaats van de flatscreen.
  • De juiste plaats van de open haard.
  • De juiste plaats van de flatscreen t.o.v. de open haard.

Met enige fantasie kun je je voorstellen, wat er dan allemaal fout kan gaan: de open haard zit bijvoorbeeld in heel veel huizen op een verkeerde plaats. Als verzachtende omstandigheid wordt dan de techniek (zeg maar de plaats van de schoorsteen) genoemd. Maar bij een open haard, precies tegenover een toegangsdeur, is het plaatsen van een zithoek meestal onmogelijk!

Enkele waardevolle tips voor de plaats van de open haard:

  • Plan een open haard, in principe niet, tegenover een deur.
  • Houd met het plannen van een open haard rekening met het uitzicht. D.w.z. in een huis met een riant uitzicht zal de plaats van de open haard zorgvuldig moeten worden gekozen, opdat het mogelijk blijft om vanuit de zithoek, rondom de open haard, nog enigszins naar buiten te kunnen kijken
  • In een normale situatie zal de plaats van de flatscreen niet te ver van de open haard moeten worden geplaatst. Nu kun je bij de open haard zitten en televisie kijken! Vaak zie je de open haard aan de ene kant van de kamer en staat de flatscreen aan de andere kant.

Gerelateerde berichten

Back to top button