Buiten

Het vegen van de schoorsteen is soms écht nodig: dit is waarom

Wanneer de Kerstman door de schoorsteen heen het huis binnenkomt om cadeaus achter te laten, raakt zijn kleding al snel bevuild met zwarte roetvlekken. Dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat het rookkanaal enorm vies kan worden door roetdeeltjes en ander opgehoopt vuil. Maar waarom is het vegen van de schoorsteen eigenlijk nodig? Ook als je niet in de Kerstman gelooft zijn er genoeg redenen om de schoorsteen regelmatig te vegen. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij. Zie je het zelf niet zitten om het dak op te gaan, schakel dan een professionele schoorsteenveger in de buurt in.

1. Het is beter voor je veiligheid

De voornaamste reden waarom het een slim idee is om de schoorsteen regelmatig te laten reinigen is dat je hiermee brand kunt voorkomen. Een verstopt rookkanaal kan erg gevaarlijk zijn. Als er te veel vuil ophoopt, kan het vuur vanuit de kachel of haard uitslaan in een grote brand. Zo groot zelfs dat de gehele schoorsteen tot aan het dak in brand kan komen te staan. De schade hierbij loopt natuurlijk enorm op. Regelmatig schoorsteen vegen zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt genieten van jouw woonplezier.

2. Het is beter voor je gezondheid

Ook is een schone schoorsteen een stuk beter voor je gezondheid. Tijdens het verbrandingsproces komen er schadelijke stoffen vrij. Is het rookkanaal niet goed schoon, dan kunnen deze stoffen in jouw woning terecht komen en adem je ze vervolgens in. Hierdoor kun je een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging oplopen. Het is daarom verstandig om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar goed te reinigen. Ook kun je een koolmonoxidemelder in de woning plaatsen, voor extra veiligheid.

3. Het is beter voor je portemonnee

Een schone schoorsteen is niet alleen goed voor je eigen welzijn, maar ook voor je portemonnee! Het branden van hout in een schone kachel en in een schoon rookkanaal gebeurt een stuk efficiënter. Zo verbruik je automatisch minder brandhout. Daarnaast bespaar je kosten aan eventuele reparaties wanneer de schoorsteen kapot gaat door achterstallig onderhoud. Door de schoorsteen regelmatig te onderhouden kun je er jarenlang plezier van hebben.

4. Het is beter voor het milieu

Als laatste is een schone schoorsteen ook een stuk beter voor het milieu. Bij een schoon rookkanaal komen er minder schadelijke roetdeeltjes vrij in de buitenlucht. Let er wel op dat je het juiste brandhout gebruikt en dat het hout onbewerkt en goed droog is. Zo loop je geen onnodig risico en heb je altijd een comfortabel warm én veilig huis.

Gerelateerde berichten

Back to top button