BuitenTips

Wat is een groendak en wat zijn de voordelen?

Heb je weleens gehoord van een groendak? Het is een dakbedekking die bedekt is met planten en begroeiing. In plaats van een saai, grijs dak kun je een groendak aanleggen dat niet alleen esthetisch mooi is, maar ook vele voordelen biedt. In dit artikel leggen we uit wat een groendak precies is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is een groendak?

Een groendak is, zoals de naam al doet vermoeden, een dakbedekking die beplant is met allerlei soorten planten, grassen, mossen en kruiden. Het is een ecologisch verantwoorde manier om je dak te bedekken. Groendaken zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er extensieve groendaken en intensieve groendaken.

Een extensief groendak is een lichtgewicht dakbedekking met een dunne substraatlaag van ongeveer 5 tot 15 cm. Dit type groendak is geschikt voor een dak met een lichte belasting en vraagt weinig onderhoud. Je kunt er planten op kwijt die goed gedijen in droge omstandigheden, zoals sedum.

Een intensief groendak is een zwaardere dakbedekking met een dikkere substraatlaag van ongeveer 15 tot 50 cm. Dit type groendak is geschikt voor een dak met een zwaardere belasting en vraagt meer onderhoud. Je kunt er planten op kwijt die meer water en voeding nodig hebben, zoals gras en struiken.

Voordelen van een groendak

Een groendak biedt vele voordelen, zowel voor jou als voor het milieu. Hieronder sommen we een aantal van deze voordelen op.

1. Verbetering van de luchtkwaliteit

Planten nemen CO2 op en produceren zuurstof. Een groendak kan dus bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de lucht en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

2. Verkoeling van de omgeving

Een groendak kan bijdragen aan het verkoelen van de omgeving. Planten verdampen namelijk water, waardoor de omgevingstemperatuur daalt. Dit kan vooral in de zomermaanden zorgen voor verkoeling.

3. Verbetering van de biodiversiteit

Een groendak kan bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit in de stad. Planten bieden namelijk voedsel en leefruimte voor insecten, vlinders en vogels.

4. Verlenging levensduur van dakbedekking

Een groendak beschermt de dakbedekking tegen weersinvloeden en UV-straling, waardoor de levensduur van de dakbedekking kan worden verlengd.

5. Geluidsreductie

Een groendak kan bijdragen aan geluidsreductie. Planten absorberen namelijk geluidsgolven, waardoor het geluidsniveau in de omgeving afneemt.

6. Besparing op energiekosten

Een groendak kan bijdragen aan besparing op energiekosten. In de zomermaanden kan het dak zorgen voor verkoeling, waardoor je minder hoeft te koelen met airconditioning. In de wintermaanden zorgt het dak voor extra isolatie, waardoor je minder hoeft te verwarmen.

7. Esthetisch mooi

Een groendak ziet er niet alleen goed uit, maar kan ook bijdragen aan een positieve uitstraling van je woning of bedrijfspand.

Aanleggen van een groendak

Wil je een groendak laten aanleggen? Dan is het belangrijk om te kijken naar de draagkracht van je dak. Niet alle daken zijn geschikt voor een groendak. Laat daarom altijd een draagkrachtberekening maken. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor de juiste dakbedekking en substraatlaag. Het is verstandig om hiervoor advies te vragen aan een specialist.

Het aanleggen van een groendak is niet iets wat je zomaar zelf kunt doen. Het vraagt om specifieke kennis en expertise. Schakel daarom altijd een professional in die ervaring heeft met het aanleggen van groendaken.

Kies voor een groendak!

Een groendak biedt vele voordelen voor jou en voor het milieu. Het kan bijdragen aan verbetering van de luchtkwaliteit, verkoeling van de omgeving, verbetering van de biodiversiteit, verlenging van de levensduur van de dakbedekking, geluidsreductie, besparing op energiekosten en een esthetisch mooi dak. Wil je een groendak aanleggen? Laat dan altijd een draagkrachtberekening maken en schakel een professional in met ervaring in het aanleggen van groendaken.

Gerelateerde berichten

Back to top button