Buiten

Gebruik keerwanden in je tuin om hoogteverschillen op te vangen

Je huis bevindt zich een eindje van de straat en je bent erg blij met je grote voortuin. Hij loopt alleen behoorlijk af naar de openbare weg en als het regent is het een ware glibberpartij naar de voordeur. Al een tijdje loop je met het idee rond om terrassen te creëren, waardoor je niet alleen makkelijker de beklimming naar boven aandurft, maar tegelijk een mooier tuinontwerp realiseert. Hoe vang je hoogteverschillen op en op welke manier leg je snel terrassen aan? Lees snel verder!

Maak handig gebruik van betonnen keerwanden

Betonnen keerwanden kan je in verschillende uitvoeringen en afmetingen kopen. Misschien heb je ze al eens gezien in een voeropslag of grondopslag. Maar je kan keerwanden ook perfect gebruiken als grondkering in je tuin. Hierachter stort je grond zodat deze aarde veel hoger ligt dan de rest van je tuin. Hier bovenop kan je weer een keerwand plaatsen waardoor je meerdere hoogteverschillen creëert.

Wat is een keerwand?

In principe is een keerwand een betonnen hoekelement in een L-vorm. Groot en zwaar. Hierdoor blijft de keerwand staan waar hij staat. De betonnen keerwand zorgt ervoor dat de grond niet alsnog verzakt en bovendien hebben de keerwanden een strakke en moderne uitstraling.

Het plaatsen van keerwanden

Een keerwand plaatsen is een hele klus die je niet zelf kan doen. Je moet rekening houden met de bodemsoort, het weer en de bodemgesteldheid.

  1. Laat een test doen door een grondmechanisch adviesbureau
  2. Is de ondergrond oké? Laat dan de ondergrond, ook wel onderbaan, zandbed of stellaag genoemd, afwerken tot een perfecte dikke onderlaag waar verder op gewerkt kan worden
  3. Kijk goed naar het weer en ga niet bij vorst de keerwanden laten plaatsen
  4. Zorg voor het juiste materieel om de keerwanden te plaatsen (door een aannemer of loonbedrijf)
  5. Als de keerwanden staan kan je grond in lagen aan gaan vullen
  6. Houd rekening met het grondwater en zorg ervoor dat dit altijd goed weg kan

Betonnen keerwanden in de tuin

Je kan nu kiezen om een hoogteverschil in je tuin te creëren. Laat eindelijk het verhoogde terras aanleggen of juist een prachtig verdiepte zwemvijver. Met betonnen keerwanden is dit uitstekend te realiseren. De keerwand elementen zijn L-vormig. De voet van de L staat in de grond en door grond te storten achter de hoge kant van de L heb je al snel een behoorlijk hoogteverschil gecreëerd! Natuurlijk is dit specialistisch vakwerk wat je door je hovenier laat doen, of een grondwerker. Ga lekker aan de slag met het ontwerpen van je nieuwe tuin met meerdere hoogteverschillen en maak gebruik van keerwanden.

Gerelateerde berichten

Back to top button