Buiten

Glazen versus polycarbonaat overkapping

Overweeg je een aluminium overkapping aan te schaffen? Dan heb je de keuze uit glazen of polycarbonaat dakplaten. Benieuwd wat voor jou de beste keuze is? In dit artikel zetten we alle voors en tegens voor je op een rijtje. Dit doen we aan de hand van een viertal factoren: Budget, onderhoud, lichtinval en temperatuur.

Budget

Wil je graag dat jouw overkapping zo goedkoop mogelijk wordt? Dan is polycarbonaat de beste optie. Dit materiaal is namelijk een stuk goedkoper dan glas. De prijs wordt dan ook vaak als reden aangevoerd bij de keuze voor polycarbonaat. Houd wel rekening met de levensduur. Polycarbonaat gaat namelijk niet eeuwig mee. De beoogde levensduur is 20 tot 25 jaar. Glas kan theoretisch oneindig lang mee gaan!

Onderhoud

Qua onderhoud kennen beide materialen voor- en nadelen. Om te beginnen is polycarbonaat krasgevoeliger. Houd hier rekening mee bij het schoonmaken. Zorg ervoor dat je alle takjes en steentjes voorzichtig verwijdert alvorens je begint. Glas is daarentegen vlekgevoeliger. Wanneer je een glazen overkapping hebt zal het sneller opvallen dat deze vuil is.

Lichtinval

Wil je niet inleveren op de hoeveelheid lichtinval in huis? Dan is een glazen overkapping de beste keuze. Polycarbonaat laat minder licht door dan glas. Ook wanneer je kiest voor zeer helder polycarbonaat. Heb je juist last van de hoeveelheid licht in huis? Dan kan polycarbonaat juist een uitkomst zijn. Overigens kan je ook glas in een opale variant kiezen.

Temperatuur

Glas warmt snel op. Dat betekent dat het onder een glazen overkapping makkelijk te heet kan worden. Onder een polycarbonaat overkapping blijft het stukken koeler. Zeker wanneer je voor zonwerend polycarbonaat kiest. Heb je toch liever een glazen overkapping? Dan biedt verandazonwering een goede oplossing. Dankzij de plaatsing aan de bovenzijde van de veranda wordt de zon geweerd alvorens deze het glas bereikt.

Gerelateerde berichten

Back to top button