Slaapkamer

Waarom is de juiste verlichting in de slaapkamer van belang?

Één van de belangrijkste kamers in huis is toch wel de slaapkamer. De slaapkamer is de plek waar je tot rust komt. We hebben er sfeerverlichting nodig, maar toch ook functionele verlichting. Wil je weten hoe je ervoor zorgt je dat je een sfeervolle, maar functionele slaapomgeving creëert? Lees dan verder.

Soorten verlichting

Er zijn drie verschillende soorten licht: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. De basisverlichting verspreidt licht door de hele kamer. Functionele verlichting is bijvoorbeeld een lichtpunt boven een foto of een leeslamp. En als laatste brengt de sfeerverlichting alles samen. Sfeerverlichting maakt je slaapkamer knus en sfeervol. Een combinatie van deze drie lichtsoorten zorgt voor een ideale slaapkamer. Voor een groot aanbod aan lampen kun je terecht bij Lampdirect.

Bedtijd

Na een lange dag werken is het belangrijk om goed uit te rusten. Velen doen dit door nog even een boek te lezen in bed of een serie te kijken op de tv. Om daarna goed in slaap te kunnen vallen is het van belang dat je ogen rust krijgen. Felle lampen of heel veel licht dragen hier dus niet aan bij. Sfeerverlichting en functieverlichting zijn daarom heel belangrijk in de slaapkamer. Maar voor praktische redenen kan de basisverlichting ook niet ontbreken.

Sfeerverlichting kan ‘s avonds zorgen voor een relaxte omgeving. Het creëert een plek van rust en ontspanning. Zet bijvoorbeeld een mooie vloerlamp in de hoek van de kamer. Functionele verlichting in de slaapkamer is ook belangrijk. Voor het lezen van een boek heb je bijvoorbeeld een leeslamp naast je bed nodig. Dat is fijner voor je ogen dan het aanzetten van een groot zoeklicht. Toch is een groot licht ook handig in de slaapkamer, bijvoorbeeld een plafonnière. Als je ‘s avonds laat thuis komt, kan je met één knop zorgen dat je alles ziet. Ook als je bijvoorbeeld je bed opmaakt kan het handig zijn om een groot licht aan te doen. 

Lichtplan

Nu je weet welke soorten licht je kunt gebruiken in de slaapkamer, is het tijd voor een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en hierop duid je aan waar je je verlichting wilt aanbrengen. Hierin geef je aan hoeveel lichtpunten, voor welke functie en op welke plek je verlichting nodig hebt. Het ideale aantal lampen hangt af van een aantal zaken: de grootte van de kamer, hoogte van het plafond, kleur van de muren en natuurlijk je eigen voorkeur. Je wilt jouw slaapkamer natuurlijk wel helemaal inrichten naar jouw smaak!

Back to top button