Tips

Concentratie tijdens het studeren: handige tips

Of het nu gaat om het schrijven van een paper of het leren voor een tentamen: het kan soms behoorlijk moeilijk zijn om je te concentreren tijdens het studeren. Dit zorgt voor stress, want je moet het toch gedaan krijgen! Hoe zorg je voor meer concentratie en productiviteit bij het leren? We delen handige tips.

Koffie drinken

Als je moe bent, kun je wel wat energie gebruiken bij het studeren. Het is immers moeilijk om je te concentreren als je liever op de bank wilt liggen luieren. Drink daarom zeker een kop koffie voordat je aan de slag gaat. Je kunt het to go halen, maar het is net zo makkelijk om thuis een bakje pleur te zetten – denk aan een Senseo. Tijdens het drinken van de koffie pak je nog een momentje van rust, waarna je aan de slag gaat.

Planning maken

Ga niet als een kip zonder kop aan de slag, maar maak een planning. Hier kun je het best mee beginnen. Zet alle kleine en grote taken die je moet voltooien op een rij. Doe dit het liefst op papier, zodat je kunt afstrepen wat je hebt voltooid. Dat geeft voldoening! Het lijkt extra werk, maar het maakt dat je vervolgens gestructureerd aan de slag gaat – en daar heb je baat bij.

Muziek luisteren

Luister naar muziek via je laptop. Er zijn een heleboel muzieklijsten te vinden speciaal voor studeren, met relaxte of juist energieke nummers erin. Of stel er natuurlijk zelf een samen! Draag idealiter een noise canceling koptelefoon, zodat je omgevingsgeluid ook direct blokkeert. Wel zo handig!

Telefoon wegleggen

Je moet afleiding zoveel mogelijk voorkomen tijdens het studeren. Iedere keer dat je uit je concentratie wordt gehaald, duurt het wel een kwartier voordat je weer in focus bent. De grootste afleider? Je telefoon. Leg ‘m dus gewoon weg tijdens het studeren. Of zet in ieder geval alle notificaties uit, zodat je niet steeds wordt gestoord. Je kunt best even onbereikbaar zijn. Zodra je pauze neemt, kun je je telefoon er weer bij pakken, mocht je ‘m echt missen.

Pauze nemen

Over pauze nemen gesproken! Je hebt misschien de neiging om, maar door en door te gaan, maar geen mens kan zich urenlang achter elkaar concentreren. Daarom is pauze juist zo belangrijk! Neem niet steeds een uur pauze, maar denk soms ook aan vijf minuten tot een kwartier. Zet desnoods een wekker tijdens je pauze, zodat je niet per ongeluk te lang stopt met leren. Probeer in die pauzes met name rust te pakken. Staar wat uit het raam of lees een boek, om maar iets te noemen.

Naar buiten gaan

Nog een goed idee om in je pauze te doen? Ga even naar buiten! Wandel een stukje, zodat je je hoofd weer kunt leegmaken. Zeker als de muren op je afkomen, is het tijd om de deur uit te gaan. Vervolgens kun je weer met verse energie verder – en kom je hopelijk zo weer in die concentratiemodus. Succes!

Gerelateerde berichten

Check Also
Close
Back to top button