Tips

Afkicken van drugs en de invloed van mindfulness hierop

Mindfulness is de afgelopen jaren met een behoorlijke opkomst bezig, het is een zeer effectief middel gebleken tegen stressklachten en een burn-out. Maar mindfulness en de daarbij gepaard gaande positiviteit hebben op nog meer zaken invloed. Wat nog vrij onbekend is, is dat het een afkick en detox van drugs behoorlijk kan versnellen en het traject kan verzachten. Wat de invloed is en hoe je het inzet in een afkicktraject? Dat lees je in dit blog.

Professionaliteit is de basis

Afkicken van drugs is een zwaar en lastig traject. Vaak gaat het ook gepaard met terugvallen en mindere periodes. Dit komt doordat drugs niet alleen mentale maar ook fysieke afhankelijkheid creëren. Een periode van detox is dan ook vaak de start van een afkicktraject. Uiteraard nadat de fase van (h)erkenning en inzicht in het eigen patroon heeft plaatsgevonden.

Sommige coaches die weinig tot geen ervaring met drugs hebben claimen dat zij door middel van zaken als mindfulness, yoga, raiki en ademhaling iemand kunnen genezen. Uitzonderingen uiteraard daargelaten, maar in veel gevallen zijn er toch professionals zoals psychologen en ervaren therapeuten nodig bij een afkicktraject van drugs. Dat wil niet zeggen dat mindfulness niet een prima aanvulling kan zijn.

Mindfulness bij afkicken

De rol die mindfulness, positiviteit en zelfinzicht kunnen vervullen bij afkicken is groot. In veel trajecten vervulde de verslaving, in dit geval drugs, vaak een leegte. Waardoor deze leegte is ontstaan kan zeer divers van aard zijn. Van traumatische gebeurtenissen tot een problematische jeugd. Bij het afkicken van drugs kan het zijn dat deze leegte of mentale zenuw weer open komt te liggen. Met een behandeling van een psycholoog kan dit verholpen worden, maar verdieping in het eigen bewustzijn door mindfulness en daarbij de invulling van positieve gedachten kan deze leegte verzachten of invulling geven.

Het brengt rust en kan de verslaafde een gevoel geven van meer geaardheid en balans, zonder dat het zweverig wordt. De invloed verschilt uiteraard van persoon tot persoon, maar in eigenlijk alle trajecten heeft het een positieve invloed. De omvang verschilt zoals je zult begrijpen, maar het is zeker een mogelijkheid in het kader van ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Positief denken is altijd goed, maar in het geval van een verslaving is dit het meest belangrijke aandachtspunt. Wanneer er namelijk een stukje bewustwording bij komt kijken, ontstaat ook vaak het besef dat er een tijd lang zeer destructief gedrag heeft plaatsgevonden. Door mindfulness hierbij in te zetten en de focus te leggen op het positieve, kan dit de pijn verzachten en het traject versnellen. Een mogelijkheid voor zowel therapeuten als verslaafden om het herstel tot een positief en duurzaam einde te brengen!

Gerelateerde berichten

Check Also
Close
Back to top button