Klussen

Het wegwerken van leidingen

Regelmatig wordt de vraag gesteld: ‘Hoe werk de (elektriciteits) draden weg. In een nieuwbouwhuis is dat natuurlijk gemakkelijker te realiseren dat in een bestaand huis. Over enkele jaren zal de energie d.m.v. een ringleiding draadloos worden overgebracht naar armaturen of apparatuur. Maar zo ver is het nog niet. Vandaar dat we soms heel lang moeten zoeken naar een acceptabele oplossing. Maar dat is niet uitsluitend het werk van de interieurontwerper. Integendeel. Dit gaat in samenspraak met de vakman. De elektricien is hierin geschoold.

Vaak zal gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld:

  • Een holle plint, waar ook de draden van de geluidsapparatuur en telefoon/computer door kunnen.
  • Soms is er een kruipruimte onder de vloer. De consequentie is dan wel dat er een gaatje door de vloer moet worden geboord. Denk aan vloerverwarming, dan is het risico extra groot.
  • Plafondaansluitingen worden vaak weggewerkt d.m.v. een (gedeeltelijk) verlaagd plafond. Desondanks blijft het vaak een hele toer om voor de opdrachtgever een bevredigende oplossing te vinden. In wezen zijn we overgeleverd aan een achtergebleven stukje techniek. Maar de ontwikkelingen zullen snel gaan.

Energie

Om energie te besparen moesten we het tot voor kort doen met ongezellige spaarlampen, maar de ontwikkeling hierin gaat steeds verder. Zowel de kleur wordt beter, maar het is ook mogelijk om een soort kapje over de lamp te schuiven. Dit kapje zorgt ervoor dat de kleur van het licht helemaal neigt naar ‘flame’ licht. Zeg maar een beetje rose. Vroeger was een spaarlamp alleen maar leverbaar met grote fitting, maar dat is ook al achterhaald. Maar hoe weet je nu welke sterkte je nodig hebt? Dat is heel eenvoudig. Kijk op de gebruikte (gloei)lamp en deel het Wattage (het ‘vermogen’) door vier. Voorbeeld, stel je hebt in een armatuur een gloeilamp van 100 Watt. Dan deel je 100 door 4 en de spaarlamp moet dan een vermogen hebben van 25 Watt. Simpel toch? Gemiddeld gaat een spaarlamp tien tot twaalf keer langer mee dan een gloeilamp. (Gloeilamp ongeveer 1.000 uur en een spaarlamp ongeveer 10.000 tot 12.000 branduren).

Sluipverbruik

De meeste halogeenlampen werken niet op 230 maar op 12 Volt (of 8 V), waardoor een transformator noodzakelijk is. Deze verbruikt ongeveer 5 Watt aan elektriciteit. Wanneer de aan/uit-schakelaar tussen de transformator en de lamp zit, blijft de transformator ook stroom verbruiken terwijl de lamp uitstaat. Dit is ook wel bekend onder de term sluipverbruik. Als je een schakelaar tussen het stopcontact (wandcontactdoos) en de transformator plaatst, kun je alles uit zetten. de stekker eruit trekken helpt ook. Lampen zijn vaak voorzien van dimmers. Dimmers verbruiken vaak ook energie als de lamp niet aanstaat. Ook dit voorkom je door een aan/uit-schakelaar tussen stopcontact en dimmer te plaatsen of de stekker eruit te trekken. Alle dimmers in Nederland hebben tezamen een sluipverbruik dat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van 10.000 woningen!

Handig om te weten

Gloeilampen bevatten naast glas ook andere materialen. Ze mogen daarom niet in de glasbak, maar gaan bij het gewone huisvuil. Datzelfde geldt voor halogeenlampen. TL-buizen en spaarlampen bevatten kwik. Op de verpakking staat daarom het KCA-logo, wat betekend dat ze ingeleverd moeten worden als klein chemisch afval (KCA). Afgedankte dimmers en voorschakelapparatuur bevatten materialen die hergebruikt kunnen worden. Dat is mogelijk als u ze, net zoals elektrische apparaten, inlevert bij het KCA-depot.

Bij het kopen van een armatuur kun je er op letten of die geschikt is voor spaarlampen. Er zijn ook speciale armaturen waar spaarlampen met steekfittingen in passen, ook wel energiezuinige armaturen genoemd. Een voordeel is dat de voorschakelaar (de ‘starter’) in de armatuur is ingebouwd. Bij vervanging van de spaarlamp hoeft dan niet automatisch ook de voorschakelaar vervangen te worden. Hetzelfde geldt voor TL-armaturen.

Halogeenlampen gebruiken meer elektriciteit dan spaarlampen, maar zijn wat zuiniger dan gloeilampen. De nieuwste halogeenlampen hebben een coating voor infrarode warmtestraling. Hierdoor geven ze 30% meer licht dan een gewone halogeenlamp. Ook gaan ze langer mee dan een gewone halogeenlamp.
Ter vergelijking: een halogeenlamp met infrarode coating van 20 Watt, of een gewone halogeenlamp van 30 Watt geeft net zo veel licht als een gloeilamp van 40 Watt.

Gerelateerde berichten

Back to top button